מחקר חדש: רחפנים המטיסים מנות דם לאזורים הרריים ברואנדה יצרו שינוי

בשנת 2016 החליטה ממשלת רואנדה להיכנס לניסוי חדשני. הממשלה יצרה שותפות עם חברת רחפנים בסן פרנסיסקו, לפריסת רשת של 13,000 רחפנים, במטרה שיטיסו מנת דם לאזורים הכפריים במדינה. מחקר חדש מראה כי המודל יצר הבדל משמעותי. הרחפנים – מטוסים אוטונומיים ללא טייס, העבירו דם לאזורים כפריים והרריים במשך חמש שנים. ניתוח  הנתונים הוכיח שהם היו מהירים יותר בצורה משמעותית בהשוואה לנהיגה, וגם מנעו אובדן דם.

אחד המאפיינים של רואנדה הוא הפריפריה הגאוגרפית ופיזור האוכלוסייה. בעוד שבמדינות מערביות כ-80 עד 90 אחוז מהאוכלוסיות מתגוררות בערים, ברואנדה, המספר הזה מתהפך: 83 אחוז חיים באזורים כפריים.

הבחירה להתמקד בדם נבעה מכך שאמנם דם שנתרם יכול להישמר חודש או יותר, אבל חלק מהרכיבים, כמו טסיות דם – יתקלקלו ​​תוך ימים. בנוסף המחסור בפריפריה יצר בעיה אחרת – מרפאות כפריות שמרו עודף מלאי של מנות דם, דבר שהביא לבזבוז גדול – כי מנות רבות נזרקו.

מזל”טים ככלי מציל חיים

הרעיון של שימוש ברחפנים להצלת חיים אינו חדש. רובוטים הם אחת הטכנולוגיות המשבשות שמשנות את העולם ובתוכו את פני הבריאות, ורחפנים, כתת קבוצה שלהם, מאפשרים הרבה כיוונים חדשים לפעולה. כך למשל כמה תוכניות כבר עשו ניסויים ברחפנים, אולם הן היו נפוצות יותר במדינות מפותחות, ונבחנו כיוונים כגון הפצת תרופות, או העברת מכשירים לדה פיברילציה. 

החשיבה המקורית ברואנדה חיפשה ליצר פיתרון לבעיית הצורך בעירויי דם חירום, באזורים כפריים. מצבי חירום כוללים כמובן טראומה, אך גם מצבים נוספים. כך לדוגמה ילדים במזרח אפריקה מתמודדים עם איום של מלריה , שעלולה לגרום לאנמיה חמורה, ומחלה חריפה וקשה . במקרים הללו הצורך בעירוי הוא מיידי, אחרת חיי הילד בסכנה. 

הפתרון – שינוע באמצעות רחפנים

ב 2016 יצרה כאמור ממשלת רואנדה שת”פ עם חברת רחפנים, ומערך שלם לשינוע דם החל פועל ברחבי המדינה. ממצאי המחקר היו חד משמעיים:

  • זמן שינוע הדם קוצר משעתיים בממוצע ל 41 דקות
  • הניסוי הצליח להפחית את בזבוז הדם שנאגר בפריפריה ונזרק עקב היותו פג תוקף ב-67 אחוז!

יחד עם זה עלו לא מעט אתגרים, תפעוליים ברובם: 

  1. רואנדה הררית מאוד, כך שתנאי הטיסה יכולים להשתנות בצורה מהירה ולא צפויה. הפיתרון שיצרו היה שמפעילי טיסות הרחפנים בדקו את מזג האוויר ואישרו את המסלול הטוב ביותר בכל פעם.
  2. אתגר נוסף הוא אתגר טכנולוגי – שקשור במגבלת הסוללה – שעדיין לא מאפשרת טווחי שינוע ארוכים, ומגבילה את הטווח של משלוח הדם.
  3. חשוב לציין כי הרחפנים מצניחים את הדם, אך לא נוחתים בעצמם, ולכן גם אינם יכולים בשלב זה לאסוף בדיקות מעבדה, אך אין ספק שהרפואה הדיגיטלית שהפכה את מכשיר הטלפון למעבדה ניידת תוכל להציע פתרונות למדינה, המתאפיינת במערכת רשומה רפואית מתקדמת, דבר שסייע להצלחת הפרויקט.

בין היתר חששו קובעי המדיניות ברואנדה משימוש בתשתית שנבנתה למטרות לוחמה/טרור, ונקטו אמצעים למניעת התרחיש.

חשוב להזכיר כי הטכנולוגיה יכולה להציל חיים, אך היא אדישה לשימושים בה. מי שמיטיב יכול גם להרע, ולהפך. בני האדם הם המייצרים את העשייה – והיא תמיד מונעת מכוונות טובות או רעות, מוארות או אפלות. הבחירה בידינו

 

איתכם ובשבילכן,

ד”ר מיכל חמו לוטם

אפריל 2022

להאזנה נוספת בנושא – דקה 47:30 בפינת הרדיו על חדשנות ועתידנות רפואית של ד”ר חמו – לוטם

אודות

ברוכים הבאים לביונד מדיסין, מגזין רפואת העתיד. כאן תוכלו לקרוא על רפואה מותאמת אישית, על בריאות דיגיטלית, על טכנולוגיות משבשות ועל איך חיים נכון. תוכלו ללמוד אפילו קצת על ביוהאקינג, אנחנו עוד לא בעולם של חיי נצח, אבל ודאי בעולם של 100 שנות חיים.

ד”ר מיכל חמו לוטם היא רופאת ילדים, מומחית בחדשנות ועתידנות רפואית; ובהובלת שינויים וניהול בעולם ממהר. היא מנהלת בכירה ויזמת. מוזמנות ומוזמנים להזמין הרצאה / סדנה / תהליך אסטרטגי / פגישת ייעוץ ומיקוד – כאן.

ד”ר חמו לוטם מכהנת כיום כמנכ”לית מייסדת של אושיה, כיהנה כסגנית נשיא לחדשנות במרכז הרפואי שיבא, כמנכ”לית מייסדת של המכון למנהיגות וממשל בג’וינט, וכמנכ”לית מייסדת של ארגון בטרם לבטיחות ילדים, ושותפה להקמת ארגונים רבים נוספים.

ההמלצות אינן מהוות תחליף לייעוץ מקצועי ורפואי מותאם אישית. לתקנון האתר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *