מי אחראי לקבלת החלטות על הבריאות שלכם?
האחריות על קבלת החלטות רפואיות עוברת שינוי גדול. בעבר האחריות נתפסה כמוטלת על הרופאים, וכיום עם המהפכה הדיגיטלית והטכנולוגית היא נתפסת יותר ויותר כנעשית בתווך מטפל – מטופל, ואף עוברת לאחריות המטופלים. זו הסיבה שחשוב להיערך לפני כל מפגש עם הרופא.ה, לרבות לרשום לכם מראש איזה שאלות לשאול את הרופא.
מי מנהל את הבריאות שלכם? רק אתם
בעבר הרופאים היו פעם בעלי הסמכות והידע, כיום הידע מצוי במקומות רבים, ובעיקר – אצל המטופלים…..
לכן אתם יכולים לצפות מהביקור אצל הרופאה לשיח בגובה העיניים, לתשובות כנות, לשותפות לדרך, וכמובן להחלטות. בסוף זה הגוף/הפש שלכם! לרופאים ידע לגבי המחלה, אך לכם הידע על עצמכם, התסמינים שלכם, ולא פחות חשוב – הנטיות והעדפות שלכם.
לצידכם רופאות ורופאי המשפחה, שיכולים לסייע ולתמוך. הם מכירים אתכם לעומק, אני מקווה… זו מערכת יחסים לכל דבר שאתם בונים לטווח רחוק. אתם אחראיים על בניית קשר טוב עם רופא המשפחה, לעדכן ולערב אותו בכל ייעוץ, אישפוז או בדיקה שלא עברה דרכו. וכיוון שזו מערכת יחסים של אמון, חשוב לבחור אדם שתוכלו לסמוך עליו, ושתרגישו שיש לכם עימו תקשורת טובה.
במידת הצורך רופאי המשפחה יפנו הלאה – לרפואה יועצת.
דוגמאות לשאלות לפי קבוצות השאלות של גוגל
המידע הרפואי נגיש לכל אחד, והחיפוש בנושאי בריאות הוא השכיח ביותר בגוגל – אחד מכל עשרים חיפושים. קיימות 3 קבוצות עיקריות של שאלות שמחפשים בגוגל:
- מה יש לי? הגעה לאבחון מדויק חיונית על מנת לבחור אסטרטגיה טיפולית. את זה עושים לאור סימפטומים והיסטוריה רפואית. חשוב לרשום את כל הסימפטומים, כי לפחות אצל אנשים צעירים – לרוב מדובר במחלה אחת.
- מה הטיפול המתאים לי? לאחר האבחנה ניתן לבחון המלצה על טיפולים, לרבות התאמה לנטיות המטופל, לבטיחות וכמובן ליעילות הטיפול.
- מי יטפל בי? סוגיה שלישית ונפוצה בשאלות בגוגל היא לגבי זהות המטפל. האם נדרש רופא או מטפל? מאיזה סוג? ובמי ספציפית לבחור?
א. מה יש לי:
- מה האבחנה שלי ?
- האם יכולות להיות אבחנות אחרות?
- האם אצטרך בדיקות? לאיזו מטרה בדיוק?
- מה משמעות תוצאות הבדיקות?
ב. מה הטיפול המתאים לי?
- מה האפשרויות הטיפוליות שעומדות בפניי?
- מה היתרונות והחסרונות בכל אחת מהאפשרויות? תופעות לוואי וסיכונים?
- תרופות: כיצד יש ליטול אותן? באיזה מינון? מתי ביום? על בטן מלאה או ריקה?
- ניתוח: האם יש טיפולים חלופיים? האם הניתוח יוכל להתבצע בשיטה זעיר פולשנית? מה הסיבוכים? מה ההתאוששות הצפויה? מה ההגבלות הצפויות ולכמה זמן?
ג. מי יטפל בי
- מהו הניסיון של הרופא / המרכז הרפואי בביצוע הטיפול או הניתוח?
- העדפה מגדרית לזהות המטפל – בהחלט אפשר להעלות
למה זה חשוב?
רוב המטופלים לומדים על מצבים באינטרנט, והחשיבות בהכנת המפגש והשאלות רבה, מכמה סיבות:
- השאלות מעצבות את המפגש, ויכולות להשפיע על האבחנה, למשל בספר האינטליגנציה הרפואית שלי הוכח כי שאלות כגון ‘איזה עוד אבחנות יכולות להיות לי?’, או ‘מה עוד יכול להיות באזור בו כואב לי?’ פותחות את החשיבה של הרופא, ומונעות ממנו להתקבע על אבחנה ראשונה שעולה במוחו. זה המקום להמליץ שחלק מהשאלות תהיינה פתוחות.
- רמת הלחץ – לא תמיד הרופא הוא אדם שמכירים ויש לנו מערכת יחסים עימו, והלחץ גובר ככל שהמצב מסוכן ודאי כשמדובר ברופא שאיננו מכירים, או במצב מעורר לחץ, שבו צפוי שבמפגש המטופלים לא תמיד יהיו מרוכזים ומחודדים.
- הזמן הקצר, פעמים רבות כשמדובר ברופא מומחה – לאחר המתנה ממושכת לתור, מוסיף ללחץ
- הצורך בהבהרת המידע – לא תמיד המידע ברשת אמין, ולכן חשוב לבחור מקורות מידע מהימנים, וגם לבחון עם הרופא שמה שקראנו – מדויק, והובן.
- הצורך בחשיבה על חלופות שונות – רפואה אינה מדע מדויק, וחשוב לבחון מה האפשרויות השונות. לא פעם רופאים שונים ימליצו על פתרונות שונים, והסוגיה היא בחירת המענה המתאים לכם.
הכנה למפגש עם רופא המשפחה
כשאתם מגיעים לרופא המשפחה, חשוב לוודא שאתם נותנים לו את כל המידע הרלוונטי. אם מדובר בכאב – לתאר את אופי הכאב (דוקר, הולם, שורף, חזק מאוד, חלש), מיקום מדוייק, כמה זמן כבר נמשך, מה מקל עליו, מה מחמיר אותו, לאן מקרין, האם חלו שינויים נוספים, טשטוש ראיה, הקאות, ירידה במשקל וכד’ יכולים לסייע ולכוון מאוד בהמשך הבירור.
רפואה יועצת
ומה לגבי רופאים עם התמחויות ממוקדות כגון נוירולוגים, אונקולוגים, אורתופדים ונוספים?
כדאי בחיפוש אחר הרופא המומחה, לוודא שהוא מתמחה בבעיה הספציפית שלכם.
אם הופניתם לאורתופד בשל כאבי גב, פנו לרופא מומחה לעמוד השדרה.
אם הופניתם לאנדוקרינולוג בשל תוצאות צפיפות עצם, פנו לכזה המתמחה באוסטיאופורוזיס.
לאחר חיפוש הרופא בעל ההתמחות המתאימה, כדאי לברור את רשימת הרופאים שקיבלתם לפי איזור מגורים כזה שיהיה לכם סביר להגיע אליו, ולפי ההחזרים שתוכלו לקבל מקופות החולים או הביטוח הרפואי שלכם.
לאחר שהרשימה הצטמצמה, חפשו חוות דעת והמלצות על הרופא. קשר אנושי הוא כאמור, מעל הכל.
ניהול הבריאות והמחלה
אתם מנהלי הבריאות שלכם… אז
א. כדאי לרכז את כל המסמכים בתיק, או בדרייב.
ב. כדאי לחקור ולשאול:
- האם האבחנה דורשת שינוי באורח החיים היומיומי?
- האם אפשר לערוך שינויי באורחות החיים שיתרמו לבריאות, לדוגמה בתזונה, בשינה, בפעילות גופנית.
ג. כדאי להגיע למפגש עם רשימת שאלות כתובה, ולא לוותר גם אם זמנו של הרופא יהיה קצר.
ד. לחולים מורכבים מומלץ: להחזיק עותק עם רשימת אבחנות ותרופות, ובמקרים של מחלות רבות ומורכבות – סיכום רפואי אחרון אותו יכין רופא המשפחה. עם מסמך זה כדאי להגיע לרופאים יועצים
ה. במקרים מורכבים מומלץ להגיע עם מלווה שיהיה פנוי לשמוע את הדברים ולרשום אותם.
ו. בקשו מהרופא דרך להמשך תקשורת שמתאימה לו, על מנת שתוכלו לשאול שאלות נוספות ולהעביר מידע חדש.
אז ברוכים הבאים לעולם הממהר,
בו כדאי ללמוד להאט,
וללמוד לנהל את הבריאות, הכסף, האנרגיה, התודעה ו…. החיים שלכם.
ממילא אף אחד לא יעשה אז זה בשבילכם….
ד”ר מיכל חמו לוטם
דצמבר 2024
אודות
ברוכים הבאים לביונד מדיסין, מגזין על נשמה, בריאות ורפואת העתיד. כאן תוכלו לקרוא על בריאות הגוף והנפש, רפואה מותאמת אישית, בריאות דיגיטלית, על טכנולוגיות משבשות ועוד. תוכלו ללמוד על ביוהאקינג, על חיי נצח או לפחות 100 שנות חיים, וגם, ובעיקר, על איך לחיות נכון – ברמת הנשמה, הנפש והגוף.
ד”ר מיכל חמו לוטם היא עתידנית, רופאה, סופרת, ומרצה.
כיהנה כסגנית נשיא לחדשנות במרכז הרפואי שיבא, כמנכ”לית מייסדת של המכון למנהיגות וממשל בג’וינט, וכמנכ”לית מייסדת של ארגון בטרם לבטיחות ילדים, ושותפה להקמת ארגונים נוספים. מומחית בעתידנות רפואית; ובהובלת שינויים וניהול בעולם ממהר.
להזמין הרצאה / תהליך אסטרטגי – כאן.
בתמונה – הד”ר שיחיה שאיתי, רופא ילדים וריאות ילדים, זוכה בפרס המרפאה המצטיינת
ההמלצות אינן מהוות תחליף לייעוץ מקצועי ורפואי מותאם אישית. לתקנון האתר
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!