ניסחתי עבורכם את 9 הטרנדים בבריאות לשנת 2019. 9 הטרנדים הם חלק ממגמות גדולות יותר, הקרויות מטה – מגמות. המדובר ברמת הצרכנים במגמת הבריאותנות,  ובמגמת הכימות העצמי, וברפואה – ההתפתחויות בבריאות הדיגיטלית, וכמובן הרפואה המותאמת אישית. את הכל שימו בהקשר של מעל 15 טכנולוגיות חדשות משבשות מציאות (בלוקציין, מציאות מדומה ורבודה, רובוטיקה, בינה מלאכותית ומידע עתק, ריצוף ועריכת גנום ועוד), חלק מהן יהיו מהפכות בסדרי הגודל של הדיגיטל, והחיבורים ביניהן יוצרים צונמי של שינויים. לכן את הכל כמובן יש לראות בתוך ההקשר של המהפכה התעשייתית הרביעית והעולם הממהר….

התחזיות שלי מתיחסות למגמות מאקרו – כלכליות, בצד מכשור וטכנולוגיה והמפגש שלהם עם הצרכנים, וכמובן מגמות של הצרכנים עצמם:

1. מידע אישי כבסיס לניהול הבריאות:

אחד התחומים עליהן יעוטו הצרכנים יהיה מידע אישי ברפואה פונקציונלית. הבינה המלאכותית כבר נותנת פתרונות תומכי החלטה, והאתגר הוא לחלץ תובנות חכמות מתוך המידע העתק. החיפוש אחר מידע אישי: גנום, מיקרוביום, פרוטאום ומטבולום יגבר, והציבור יחפש פתרונות מותאמים לו. זה כמובן ימשיך את התחזקות הרפואה הפונקציונלית והרפואה המותאמת אישית.

2. פריצות דרך בסנסורים ובאינטרנט של הבריאות – המעבר לבריאות מקושרת:

יופיעו שבבים הכוללים RFID וסנסורים מתחת לעור, שיאספו שלל נתונים ביולוגים, ויקושרו לרשומות הרפואיות של המטופל. בנוסף נראה הופעת סנסורים המבוססים שינויי אנרגיה קוואנטיים, שימדדו באופן רציף כימיה בדם, לחץ דם, דופק, אק”ג, ועוד. סנסורים קוואנטיים גם יאפשרו חישה חוץ גופית, ויחליפו בדיקות חודרניות.

במקום אוסף פתרונות מבודדים – למשל מד סוכר משדר, נראה מיזוג הפתרונות להתקן אחד, שכמובן יחובר לסמארטפון. זה יהיה המענה לצרכנים המחפשים פתרונות הנותנים מכסימום מידע על תשתית אחת. השעה לפתרונות הטכנלוגיים הללו בשלה כי עולה הנכונות של הציבור להשתלת שבבים תת עוריים לצרכי בריאות ורפואה.

כחלק מזה ימשיך המעבר לתפיסת ה”בריאות המקושרת”. בריאות מקושרת מאפשרת “לחבר את הנקודות”, ובכך לעבור מטיפול אפיזודי ותגובתי לאחר התפתחות המחלה, לעידן של מניעה מותאמת אישית. בריאות מקושרת מאפשרת גם טיפול מתמשך פרואקטיבי.

במודל הישן של הרפואה, נתוני הבריאות של החולים נאספו לסירוגין, בביקורים אצל הרופא, ופוזרו בין מוסדות שונים, חלק על נייר וחלק בצילומי רנטגן או CT, ועם הזמן ברשומות אלקטרוניות. בריאות מקושרת מתאפשרת לא רק בזכות הטכנולוגיה אלא מסיבות נוספות: מגמת המדידה העצמית המתחזקת; הענקיות שנכנסו לתחום; הסנסורים שעוברים שדרוג, והדיגיטל והטכנולוגיות החדשות. העתיד של מערך ניתור אישי, המפקח על סימנים חיוניים ברציפות, וחוזה תחלואה או החמרה במחלה באמצעות חיבור הנתונים לרשומה האישית, כשכל זה בשליטת ובבעלות המטופל – קרוב מאי פעם.

3. הפמ–טק יגיע לבריאות נשים

הפער בבריאות נשים על סיבותיו השונות, מושך יזמים ויזמיות לפיתוח פתרונות. מדובר בפתרונות לפוריות, לשלבי הריון, ללידה, גיל מעבר, לניתור הורמונלי אישי ועוד. לדוגמה פתרונות לניתור על הבטן של אישה בהריון במטרה לזהות את תנועת העובר, התכווצויות מוקדמות של שריר הרחם ועוד. סורק לבדוק גלי המוח כדי לראות כיצד העובר מגיב למוסיקה. לאחר הלידה – עין דיגיטלית המנתרת את נשימת התינוק ומתריאה אם התינוק מפסיק לנשום ועוד.

גיל ההריון ימשיך לעלות, ויותר נשים ייקחו בעלות על מועד ההריון, ולצורך כך ישמרו ביציות של עצמן בבנקים ביולוגיים, לשימוש עתידי. במקביל יותר משפחות ינסו לשפר את תינוקם בהפריה חוץ גופית, באמצעות  בדיקות ועריכה גנטית –  פרה אימפלנטישן גנטיק דיאגנוזיס (PGD ) יהפוך לא רק כלי אבחון אלא לעריכה ממש – דוגמת שתי התאומות בסין.

אם זו מגמה שמעניינת אתכם – זה האירוע עבורכם השנה בישראל! Woman Health Innovation@Invention

4. דגש על מניעה, ועל טיפול מבוסס ערך:

בארצות הברית ומדינות מפותחות שנת 2019 תהיה שנה של טיפול מבוסס ערך, קרי נראה עליה במודלים כלכליים הדוחפים לטיפול המבוסס על תוצאות, ולא על תשומות כגון בדיקות וימי אשפוז. הסיבה – עלויות הבריאות המאמירות, בארה”ב הן מהוות מעל 17.5% מהתוצר. המטרה: לתת טיפול איכותי בעלות סבירה, ולעצור את מגמת רפואת היתר. במקביל תמשיך המגמה של השקעות במניעה – הן של מדינות וספקי בריאות, והן של הצרכנים, כחלק ממגמת הבריאותנות.

5. בית חכם – בריא:

דבר נוסף שנראה הוא שהענקיות: מיקרוסופט גוגל, אפל, פייסבוק אמזון יבמ במערב, Baidu, עלי בריאות, טנסנט במזרח, ישתלטו על מרחב הבריאות בבית. הבית החכם והמקושר יכלול עוזרות הקוליות וחיבור אזורים וחלקים שונים לסנסורים חכמים, גלאי נפח ותנועה, ןמצלמות. כל הללו יחוברו לדיגיטל. בית חכם יסייע במניעה (תאונות בית, בישול בריא), באבחון מוקדם וחיזוי (של נפילות, התקפי לב ועוד). התהליכים הללו יספקו דחיפה נדרשת למערכות הבריאות הציבוריות כדי להבטיח נגישות לטיפול, וגם הפחתת עלויות. כך נראה יותר ויותר חבירות בין ספקי הבריאות לחברות הטכנולוגיות.

6. מגמת הבריאותנות: צום לסירוגין, מיינדפולנס, בריאות המעי

הצרכנים יאמצו את הטרנד של צום לסירוגין, וימשיכו לחפש מרגוע מהקצב המשוגע באמצעות נשימות ומינדפולנס. שני הללו הם חלק ממגמת העל של בריאותנות, ש…. תמשיך להתחזק.

צרכנים יעסקו גם בבריאות המעי, הכוללת מיפוי מיקרוביום, חוקנים, פרוביוטיקה, והופעת מחלות חדשות כגון מחלת המעי הדליף. מגמת הבריאותנות תגבר, וכחלק ממנה נראה המשך עליה בשיעור הצמחונים והטבעונים, עליה בשיעור המנתרים את בריאותם, עושים ספורט ועוד. מגמה זו תביא עימה צורך גובר והולך לחפש  איזון בין משימות השמירה על בריאות לבין משימות חשובות אחרות בחיים.

7. עריכת גנום תיכנס לשוק:

בביוטק אני צופה פריצות דרך נוספות בעריכת הגנום – טכנולוגיית קריספר קאס 9. הפריצות הללו יאפשרו יותר ויותר ריפוי מחלות שהיו קטלניות. בנוסף נראה יותר ויותר פיתוחים ופתרונות בממשק מוח – מחשב, דוגמת חברת נאורלינק של אילון מאסק, וכמובן עליה בהשקעות בבריאות דיגיטלית.

8. רפואה מנבאת ומניעה מותאמת אישית

כחלק מרפואה מנבאת ומניעה מותאמת אישית נראה יותר ויותר פתרונות השואבים מידע קולי לצרכי אבחון רפואי, שמאפשר אבחון החמרה במחלות כגון אי ספיקת לב, COPD אסתמה ועוד. כן נראה יותר ויותר שילובים של שתי טכנולוגיות הטרנדיות ביותר בשירותי בריאות: בינה מלאכותית (AI) ו Blockchain, שיתלבשו על הדיגיטל.

9. לבישים רובוטיים – יתנו בוסט לתנועה אורגנית שלנו

טוב מראה עיניים – ראו המגמה של Powered Clothing, בתחזית של האקונומיסט מהשניה ה 35:.

כתבות מפתח להבנת התחום:

אם אתם רוצים להבין את עתיד הרפואה, הנה 5 כתבות מפתח בתחום – שיתנו לכם פרספקטיבה רחבה:

  1. רשימות טכנולוגיות המשפיעות על הרפואה
  2. שינוי הפרדיגמה ברפואה בעידן המהפכה התעשייתית הרביעית (פורסם ב”הרפואה” העיתון המדעי של ההסתדרות הרפואית בישראל)
  3. מהפכת הדאטה ברפואה – פורסם במגזין תנובה למחקר
  4. מניעה מותאמת אישית ככלי מרכזי ברפואה מנבאת ורפואת העתיד
  5. רפואה מותאמת אישית

מבט נוסף לתחזיות בריאות:

ציינתי  שני טרנדים צרכניים –  הצום לסירוגין, והבדיקות לרפואה פונקציונלית, והן אכן חזרו בכמה תחזיות, למשל כאן, ובסט שני של טרנדים. כאן גם ציינו ש’מעבר לעבודה עם רופא פונקציונלי מקצועי בדיקות רפואיות פונקציונליות יכנסו יותר ויותר למורכבות של משק ההורמונים שלנו. למידת מכונה של חיידקי העיכול (מיקרוביום), ורמות המיקרו-נוטריאנטים תעזור גם היא לנהל את הבריאות שלנו למקד את המערכות הנכונות בצורה המדויקת ביותר”. העלייה בבדיקות הרפואה הפונקציונלית יכולה להביא שוב ללחץ רב ועומס בריאותי, אך היא גם כלי העצמה ללקוחות לקחת חלק פעיל בניהול הבריאות שלהם.

תחזית נוספת – 11 Wellness Trends To Watch In 2019 מדברת לדוגמה על טרנד האירובדה, מיקוד בשינה מיטיבה, ועוד. בניתוח הבא של 12 טרנדים – THE TOP WELLNESS TRENDS OF 2019 ARE HERE, אהבתי את מגמת החזרה לשפיות בבריאות, כן ציינתי לעצמי את נושא הבדיקות הורמונליות ביתיות לנשים, ואת הטרנד של מרחבי בריאות כמו we Live.

מצגת 7 טרנדים הבאה צופה בין היתר עליה בחשיבות הבריאות במקומות עבודה, בריאות דיגיטלית, ונשימות איכותיות.

בשבעה הדברים הגדולים בביוטק חוזים לנו פריצות דרך נוספות בעריכת הגנום – קריספר קאס 9, והגדלת פיתוחים ופתרונות בממשק מוח – מחשב, ואילו בפורבס מונים שמונה טרנדים בשווקים ובכלכלת הבריאות.

איתכם ובשבילכן

ד”ר מיכל חמו לוטם

דצמבר 2018

 

ברוכים הבאים לביונד מדיסין, המגזין על רפואת העתיד, רפואה מותאמת אישית ובריאות דיגיטלית. ד”ר מיכל חמו לוטם היא רופאת ילדים, יועצת אסטרטגית ומרצה, מומחית בחדשנות רפואית ובהובלת שינויים וניהול בעולם ממהר.

ד”ר חמו לוטם היא מייסדת אושיה – נשים מובילות בריאות. יזמית ומנהלת בכירה: כיהנה כסגנית נשיא לחדשנות בשיבא, כמנכ”לית מייסדת של המכון למנהיגות וממשל בג’וינט, וכמנכ”לית מייסדת של ארגון בטרם לבטיחות ילדים.

ניתן להזמין הרצאה או לתאם פגישת ייעוץ בתשלום – כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *